Składniki na babeczki ( 12 sztuk):
- 250 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 125 g cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
- 1/4 litra mleka
- 75 ml oleju
- sok z jednej cytryny plus skóra otarta
Składniki na krem:
- 100 g konfitury porzeczkowej
- 50 g mielonego tłustego twarogu
- 140 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukry pudru
- perełki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce roztrzepać jajka z sola, dodać cukier, ziarenka wanilii, sok i skórkę z wcześniej wyparzonej cytryny. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Porcję ciasta nakładać do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 min.
- Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, wystudzić. Wymieszać z twarogiem. Do utartego masła z cukrem pudrem dodawać po łyżce twarogu cały czas ucierając. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z gwiazdką. Dekorować każde ciastko posypując perełkami. Gotowe wypieki wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz