- 500 g fileta z miruny
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule białe
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 marchewki
- 250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy)
- garść żurawiny
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, papryka słodka, cytryna
- 1 liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Każdy filet posypać solą i pieprzem z każdej strony, oprószyć mąką i smażyć z każdej strony na oleju. Cebulę zeszklić, dodać liść laurowy, warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.Można dodać 1/3 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego !!!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTen sam towarzyszy mi od młodości i muszę powiedzieć, że ja uwielbiam rybę. Nawet niedawno już miałam okazję przygotować kolejne danie https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ czyli łososia z grilla.
OdpowiedzUsuń