środa, 10 lipca 2019

PIEROGI Z BOBEM





Powiadam Wam nie lubię bobu ale nadziany w moje najwspanialsze pierożki pod słońcem wyjątkowo dobrze smakuje. Powiem więcej, smakuje wyśmienicie i chyba polubię te małe zielone  ziarenka. W towarzystwie sera grana padano i czosnku, to jest niebo w gębie. Róbcie póki cena spadła na 7,99 :-) 






















Składniki na ciasto: 
  • 300 mąki pszennej  + mąka na podsypanie
  • 3/4  szklanka bardzo gorącej wody 
  • 30-40 g stopionego masła 

Składniki na nadzienie: 
  • 500 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • olej d smażenia 
  • 100 g sera grana padano, cheddara lub innego twardego, długo dojrzewającego 
  • skórka z cytryny  
opcjonalnie garść szpinaku + łyżka masła + ząbek czosnku 


Sposób przyrządzenia :

  • bób pokroić nożem na malutką kosteczkę;
  • dymkę poszatkować i zeszklić na oleju;
  • do zeszklonej cebuli dodać bób, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową, wymieszać smażyć do 5 minut;
  • farsz wystudzić, dodać starty na tarce ser, skórkę z cytryny ( startą na tarce ) wymieszać, do smakować;



    




















2.
  • z  podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki;
  • na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi;
  • wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia.
Podawać na gorąco z posypanym tartym serem lub opcjonalnie z blanszowanym szpinakiem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz