Powiadam Wam nie lubię bobu ale nadziany w moje najwspanialsze pierożki pod słońcem wyjątkowo dobrze smakuje. Powiem więcej, smakuje wyśmienicie i chyba polubię te małe zielone ziarenka. W towarzystwie sera grana padano i czosnku, to jest niebo w gębie. Róbcie póki cena spadła na 7,99 :-)
Składniki na ciasto:
- 300 mąki pszennej + mąka na podsypanie
- 3/4 szklanka bardzo gorącej wody
- 30-40 g stopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 500 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- olej d smażenia
- 100 g sera grana padano, cheddara lub innego twardego, długo dojrzewającego
- skórka z cytryny
opcjonalnie garść szpinaku + łyżka masła + ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia :
- bób pokroić nożem na malutką kosteczkę;
- dymkę poszatkować i zeszklić na oleju;
- do zeszklonej cebuli dodać bób, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową, wymieszać smażyć do 5 minut;
- farsz wystudzić, dodać starty na tarce ser, skórkę z cytryny ( startą na tarce ) wymieszać, do smakować;
- z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki;
- na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi;
- wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz