Składniki:
Ciasto:
- 300 g marchewki
- 3 jajka M
- 3/4 szklanki oleju
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki ( bardzo zimna)
- 250 g mascarpone ( bardzo zimny)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
1. Marchew oczyścić i zetrzeć na tartce o grubych oczkach;
2. Mąkę przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenie i sodę;
3. Do składników suchych dodać jajka, miksować do zyskania jednolitej konsystencji ( będzie gęste), następnie powoli wlać olej, wymieszać;
3. Do uzyskanej masy dodać marchew i posiekane orzechy;
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 min ( patyczek musi być suchy).
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, cynamon. Wstawić do lodówki na 2-3 h
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć większą połową kremu z mascarpone, pozostałą cześć wyłożyć na wierzch układając c na niej połówki orzechów.
Miłego weekendu.
Przy dobrej kawie ciasto smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuń