poniedziałek, 5 września 2016

KULKI NA PRZYSTAWKĘ, KTÓRE UZALEŻNIAJĄ Z KASZY JĘCZMIENNEJ I GORGONZOLI

Kulki na przystawkę, które uzależniają zrobione są z kaszy jęczmiennej i gorgonzoli ale uwaga raczej dla osób, które lubią ser. Jest on dosyć mocnym akcentem w tej przystawce więc trzeba go kochać. Takie cudo będzie bez wątpienia zaskakującym pomysłem a do tego tak pięknym, na stół podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania. 








Składniki: 
  • szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 
  • łyżka masła 
  • 250 g gorgonzoli 
  • 2 opakowania kiełków słonecznika po 50 g 
  • mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek 
  • 3 łyżki pestek słonecznika 
  • sól, pieprz, natka pietruszki 
Sposób przyrządzenia: 

  1. Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody. Po tym czasie dodać 3 szklanki wody, masło, sól i gotować na małym ogniu do całkowitego rozklejenia.
  2. Zostawić do wystudzenia.
  3.  Następnie kaszę ucierać na gładką masę drewnianym tłuczkiem. Musi być kleista. 
  4. Jedno opakowanie kiełek poszatkować na drobno razem z natką pietruszki i dodać do masy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 
  5. Formować kulki wielkości mandarynki. Część obtoczyć w papryce a drugą część w zblendowanych na proszek pestkach słonecznika. 
  6. Układać rzędami na naczyniu otulone drugim opakowaniem kiełek słonecznika. W każdą wkłuć wykałaczkę :-))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz