
Składniki:
- szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
- łyżka masła
- 250 g gorgonzoli
- 2 opakowania kiełków słonecznika po 50 g
- mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek
- 3 łyżki pestek słonecznika
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
- Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody. Po tym czasie dodać 3 szklanki wody, masło, sól i gotować na małym ogniu do całkowitego rozklejenia.
- Zostawić do wystudzenia.
- Następnie kaszę ucierać na gładką masę drewnianym tłuczkiem. Musi być kleista.
- Jedno opakowanie kiełek poszatkować na drobno razem z natką pietruszki i dodać do masy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Formować kulki wielkości mandarynki. Część obtoczyć w papryce a drugą część w zblendowanych na proszek pestkach słonecznika.
- Układać rzędami na naczyniu otulone drugim opakowaniem kiełek słonecznika. W każdą wkłuć wykałaczkę :-))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz