Dwa tygodnie temu będąc w domu na wsi znalazłam w grządkach piękną młodą cukinie, grzech było ją zostawić na pastwę losu nadchodzącej jesieni. Cała rodzina po lecie już miała dość czegokolwiek z cukinii i nie miała zamiaru jej ruszać. Mnie serce nie pozwoliło, żeby tam została. Wzięłam, umyłam, starłam i zrobiłam przepyszną babkę z tuńczykiem.
Składniki:
- niecała szklanka mąki ( ok. 150 g)
- 3 jaja od szczęśliwej kury
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukinia nie za duża cukinia( wraz ze skórką)
- 1 cebula
- garść świeżego kopru i szczypiorku, umytego i posiekanego
- 1/3 szklanki mleka
- sól, pieprz czarny,
- 1 łyżka oleju
- 100 g twardego sera startego na tartce o małych oczkach
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka masła
- Sposób przyrządzenie:
Cukinie zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski wraz z mąką,jajami, proszkiem do pieczenia, szczypiorkiem i koprem. Dolać mleko, doprawić przyprawami oraz olejem i startym serem.
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek z mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Do foremy posmarowanej masłem wlać 3/4 masy, dodać tuńczyka i wlać pozostałą masę na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz