niedziela, 2 października 2016

SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI



Hmmm taka jesienna niedziela, to marzenie. Od rana budzi mnie delikatne słoneczko, zaglądając bezwstydnie w moje okno. Szkoda siedzieć w domu, tylko niestety nie wszyscy mają takie szczęście i mogą celebrować ten świąteczny dzień. Zaraz spadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym  :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa. 

Składniki: 

spód:

  • 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym 
  • 90 g  masła rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
masa serowa:
  • 500 g mascarpone 
  • 400 ml śmietany 30% UHT
  • 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)  
plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru, 2 szklanki wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Ciastka i cukier rozdrobnić, najlepiej blenderem, dodać rozpuszczone masło. Przełożyć do tortownicy, odstawić do lodówki na 30 min. 
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia. Bardzo zimną śmietankę ubić mikserem, powoli dodać mascarpone,żelatynę i cukier puder. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć na spód ciasteczkowy.
  3. Gruszki pokroić w cienkie plastry, wrzucić do wrzątku z cukrem. Gotować ok 5 min. Wyciągnąć z wody, wystudzić. 
  4. Na wierzch masy ułożyć gruszki. Odstawić do lodówki.  

JEŚĆ JEŚĆ JEŚĆ :-)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz