sobota, 5 listopada 2016

GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM Z GORGONZOLI, GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI





Obiad na niedzielę, przepyszny, wykwintny i elegancki.Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję filecik z kurczaka w sosie gorgonzoli z gruszkami i orzechami włoskimi. Użyłam surowego owocu ale można zastąpić z puszki. Czas przygotowania - max. 20 min. 
Róbcie, warto :-) mniammmm 
Zdjęcia wyszły fatalnie, przepraszam z góry za jakość ale robiłam w nocy telefonem...








Składniki: 


  • 1 niewielka pierś z kurczaka 
  • 400 g sera gorgonzoli 
  • 100 ml jogurtu typu grecki 
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • pół szklanki orzechów włoskich 
  • 2 gruszki lub puszka w zalewie 
  • 2 łyżki cukru 
  • sól, pieprz 
  • odrobina oleju orzechowego  

Sposób przyrządzenia: 

  1. Pierś z kurczaka pokroić w grube paski, obsypać pieprzem i solą, wymieszać z niewielką ilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni. 
  2. Gruszki pokroić w kostkę wymieszać z cukrem przełożyć do garnka.Dusić ok. 7 min, dolewając  ok. pół szklanki wody żeby wytworzył się syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję. 
  3. Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę. 
  4. Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić.
  5. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami

    , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. 
  6. Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz