wtorek, 11 kwietnia 2017

PASZTET POMIDOROWY





Jak tulipany, to wiosna a jak pasztet to Wielkanoc. Uwielbiam tę porę roku, nic nie daję takiego kopa w dupsko, jak właśnie wiosna. Chcę się żyć, śpiewać, tańczyć i... robić pasztet ☺☺☺☺
Przeglądałam mnóstwo blogów i przepisów z moim dzisiejszym wypiekiem, oczywiście każdy z osobna pyszny i piękny ale też skomplikowany z robotą. Tu przemielić, tam odcedzić a i 5 jajek dodać - wow - na bogato. Mój jest skromny, tani i szybki w obsłudze. Mała blaszka kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!!

Składniki: 

  • 500 g mięsa na gulasz z indyka 
  • 450 g drobiowej wątróbki 
  • 135 g wędzonego boczku 
  • 2 małe jajka 
  • 2 duże marchewki
  • puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą
  • 3 małe cebule białe 
  • 6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka 
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku
  • 1 piramidka przypraw do zup z lidla lub po 2 szt. liść laurowy, ziele angielskie
  • olej 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Mięso z indyka dokładnie umyć, zalać wodą, dodać marchewkę oraz przyprawy ( piramidka lub ziele i liść). 
  2. Gotować do miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć mięso, marchew i w tej samej wodzie ugotować wątróbkę.
  3. Mięso wystudzić. 
  4. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, wymieszać z mięsem i wątróbką, dodać puszkę pomidorów. Wszystko razem zmielić blenderem  
  5. Do masy dodać jajka, przyprawy i 6 łyżek kaszy manny.
  6. Małą blaszkę wysmarować tłuszczem i wlać masę. Posypać łyżką kaszy manny. 
  7. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach 
  8. Schłodzić w lodówce 12 h 
  9. Jeść, jeść, jeść :-))))


1 komentarz: