sobota, 13 października 2018

NATURALNY ANTYBIOTYK DO OBIADU



Sezon pomidorowy i nowalijkowy dawno już za nami. Nie ma sensu raczyć się letnimi warzywami, które kuszą swoją barwą na półkach w sklepie czy bazarze. O tej porze roku nic nie są one warte, sama chemia nic więcej i do tego większość trafia do nas z zachodu. Wraz z jesienią czas na kiszonki. Ogórki kiszone w towarzystwie cebul, czosnku i oleju lnianego, które dzisiaj wykorzystałam do obiadu mają potężną moc na wspomaganie odporności. Setki złotych w ciągu roku wydajemy na leki i tym samym wspieramy rynek farmaceutyczny napędzając w ten sposób produkcję chemicznych środków na odporność a przecież mamy to wszystko w kuchni. 



Składniki : 

  • ogórek kiszony ( 6 szt. średniej wielkości)
  • cebula biała  ( 1 szt. ) 
  • pół cm papryczki chilli 
  • 1 ząbek czosnku                                                          
  • 2 łyżki oleju lnianego 
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia : 
  1. Cebule pokroić w piórka, posolić i odstawić na 5 min. 
  2. Ogórki pokroić w cieniutkie  plasterki.
  3. Czosnek przecisnąć , popryczkę drobniutko pokroić. 
  4. Wszystkie składniki razem wymieszać, skropić olejem lnianym. 
  5. Sałatkę podawać do obiadu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz