O mniam mniam tartę z borowikami sobie przyrządziłam. Wspaniała :-) Rewelacyjny pomysł na obiad, drugie śniadanie jak również stanowi idealną przekąskę na imprezę . Podam szybko przepis, bo jestem zabiegana, zalatana i jeszcze na egzamin muszę się uczyć :-( Nie mam w ogóle czasu dla Was nad czym bardzo ubolewam ale tak to jest jak się łapie sto srok za ogon. Jednak walczę codzienni z lenistwem gonie z d... ile wlezie. Czasem się nie udaje i robią się zaległości . Więc do rzeczy póki jeszcze grzyba można znaleźć w lesie. Przyznaję się bez bicia moja tarta powstała dzięki bratowej, która ma niesamowite szczęście do runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy do was.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na farsz :
- 250 g borowików
- 4 wsiowe jajka
- 1,5 cebuli
- 250 % śmietany 30 %
- 50 g sera twardego , np. gouda
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- garść zielonej pietruszki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę , jajko i posiekane masło zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Kiedy minie pół godziny, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę nakłuwając przy tym widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C nie dłużej niż 15 min.
- Cebulę zeszklić na maśle , dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć ok. 10 min. ciągle mieszając. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
- Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić solą i pieprzem czarnym. Dodać przeciśnięty czosnek.
- Orzechy sparzyć i pokroić na mniejsze części.
- Do masy jajecznej z pkt 4 dodać grzyby z cebulą i orzechy, wymieszać wszytko razem i wypełnić nią podpieczony spód. Na wierzch posypać natką pietruszki.
- Formę z tartą włożyć ponownie do piekarnika na ok. 35-40 min aż masa jajeczna się zetnie.
* Tarta najlepiej smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz