niedziela, 12 maja 2019

ORIENTALNA ZUPA Z KOLENDRĄ I KUMINEM RZYMSKIM




Przedstawiam Wam najpyszniejszą zupę z nutą orientu. Pomysł zaczerpnięty z Kwestii smaku, dosyć mocno zmodyfikowany więc nie wiadomo jak ona ma na imię :-) bardzo treściwa ale też uzależniająca.Miał być obiad na trzy dni, niestety był na jeden. Naprawdę polecam raz w tygodniu zamienić pomidorówkę, którą notabene uwielbiam na coś nowego, coś innego. Cudownie jest smakować, podkradać pomysły z innych stron świata. Kumin rzymski, który poznałam dopiero będą w podróży w Marko, jest niedocenioną przyprawą w Polsce. Oczywiście nie nadaje się do każdej potrawy ale tego się dowiemy podczas eksperymentów w kuchni. Anegdotką jest np. to że moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był okropny ☺️☺️☺️Więc nawet w kuchni uczymy się na błędach. Tymczasem zapraszam na ósmy kulinarny cud świata. 

Składniki: 

  • 1 por ( biała część) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mały batat
  • 1/3 szklaki czerwonej soczewicy 
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki 
  • 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego 
  • ok. 2 łyżek oleju 
  • sól, ostra papryka, koniecznie KMIN RZYMSKI , świeża kolendra
Sposób przygotowania: 
  1. Batata i pora pokroić  w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę włożyć do garnka razem z  olejem i smażyć  do 10 min.
  2. Następnie dodać suchą soczewicę , przyprawy i smażyć jeszcze przez 5 min. 
  3. Dodać gorący bulion lub wodę, wymieszać dołożyć cieciorkę. Gotować zupę jeszcze przez 10 min, w razie konieczności  dolać wody i doprawić do smaku. Tuż przed podaniem dodać posiekaną kolendrę. 
Opcjonalnie można dodać mleczko kokosowe lub śmietankę 30 % . Najważniejszym składnikiem w moim domniemaniu jest tu kumin rzymski i kolendra. Przysięgam lepszej zupy nie jadłam nigdy. Cieciorkę można zastąpić kurczakiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz