sobota, 6 czerwca 2020

CIASTO MARCHEWKOWE



Ciasto marchewkowe, którym dziś się chwalę zrobiłam bez cukru. Nie dlatego, że jestem fit czy coś, tylko po prostu nie miałam  w domu a nie chciało mi się iść do sklepu. Więc dla tych, którzy są fit obwieszam, że wyszło znakomite. Ja zrobiłam przekładane z mascarpone i tutaj już jest cukier puder ale ciasto samo w sobie jest pyszne, więc śmiało nadzienie można sobie odpuścić. Ponadto jest ono tak proste w przyrządzeniu, że śmiało możecie robić w asyście swoich pociech

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka M 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich 

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki ( bardzo zimna)
  • 250 g mascarpone ( bardzo zimny)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia: 

1. Marchew oczyścić i  zetrzeć na tartce o grubych oczkach; 
2. Mąkę przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenie i sodę;
3. Do składników suchych dodać jajka, miksować do zyskania jednolitej konsystencji ( będzie gęste), następnie powoli wlać olej, wymieszać;
3. Do uzyskanej masy dodać marchew i posiekane orzechy; 
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 min ( patyczek musi być suchy). 


Masa: 

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, mascarpone, cynamon. Wstawić do lodówki na 2-3 h 

Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć większą połową kremu z mascarpone, pozostałą cześć wyłożyć na wierzch układając c na niej połówki orzechów. 

Miłego weekendu. 

1 komentarz: