Kto ma dwie lewe ręce do piekarnika i pieczenia ciast? Już nadchodzę Wam z pomocą. Otóż wcale nie trzeba do kawy podawać szarlotkę czy inne pyszne ciacho.Można po prostu ugościć naleśnikami. Ba, nie byle jakimi, bo razowymi z truskawkowym serem i rukolą. O mniam mniam. Obłędne :-)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka.
- 1 szklanka wody.
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju + do smarowania pędzelkiem patelnię
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na nadzienie:
- kostka sera białego ( 250 g)
- 2,5 szklanki truskawek + 20 szt do pokrojenia
- 1 łyżka cukru
- garść rukoli
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić do przegryzienia na pół godziny, po tym czasie smażyć na patelni posmarowanej olejem (pędzelkiem). Naleśniki razowe trudno się smaży, więc cierpliwości :-)
Sposób przyrządzenia nadzienie.
- Truskawki zblendwać z cukrem;
- Ser zblendować z ok. 1,3 szklanki sosu truskawkowego. Masa powinna być konsystencji serka śmietankowego ( nie za rzadka);
- Każdy naleśnik posmarować serkiem, na to pokroić 2,3 truskawki i posypać rukolą, zwinąć w rulonik.
- Naleśnik przed podaniem przekroić na pół, podawać z polanym sosem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz