WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY :
- źródło przyswajalnego białka
- kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży
- potas - obniża ciśnienie we krwi
- beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie )
- witaminy z grupy B
- niski indeks glikemiczny
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej i przestygniętej soczewicy
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- 150 g suszonych pomidorów
- sól morska, pieprz czarny
- ok +- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Soczewica powinna być zimna ( ciepła spowoduję, że nie będą się sklejać ). Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI oraz BURACZKAMI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz