Obiecana pychotką, która jest ściągnięta od mojego Mistrza Okrasy. Uwielbiam jego szalone pomysły kulinarne. Tym razem będzie kasza wymieszana z duszoną cebulą, suszonymi morelami, kiszonym ogórkiem i uwaga...z miodem. Wyśmienity słodko-kwaśny smak. Ja będę ją podawała z TILAPIA W MIGDAŁOWEJ SKORUPCE ale oczywiście pomysły zostawiam Wam.
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 duża biała cebula
- ząbek czosnku
- 2 ogórki kiszone
- 80 g suszonych moreli
- łyżka miodu
- pieprz czarny, sól morska
- odrobinę octu winnego
- olej do smażenia ( +- 2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę poszatkować na drobno, podsmażyć chwilę na łyżce oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek, pokrojonego w kostkę ogórka i morele.Podlać octem i miodem. Następnie dodać kaszę, dokładnie wymieszać, dusić ok 5 min.Doprawić do smaku solą i pierzem, w razie potrzeby miodem. Podawać na gorąco. Chwila roboty a tyle pychoty!!!
ciekawie musi smakować ;)
OdpowiedzUsuńpolecam również z pęczakiem :-) bardzo dobra
UsuńSpróbowałam. Faktycznie robi się tą potrawę błyskawicznie. Coś innego, słodko-kwaśne, ale nie do częstego powtarzania. Przynajmniej nie w mojej kuchni. Osobiście na słodko wolę jeść ryż a kasze jęczmienną z jakimś sosem :)))
OdpowiedzUsuńwiesz, co to nie do końca jest na słodko - coś bardziej w stylu tradycyjnego słodko-kwaśnego do chińczyka. Koniecznie musisz spróbować :-)
Usuń