Sam na sam z wielkim ciastem i truskawkami, chwilo trwaj wiecznie..
Ogólnie bardzo tuczące, niezdrowe z białą mąką i z białym cukrem wstyd!!! A co tam, jakby człowiek sobie miał tak wszystkiego żałować przejmując się, że nie zdrowe to musiałby przestać oddychać. Przepis jest bardzo bardzo prosty i znany chyba wszystkim leniwym kuchareczkom. Proporcje na dużą tortownicę .
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- szklanka cukru + do posypania cukier puder
- 6 jajek (L)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 kg truskawek
Sposób przyrządzenia:
- Jajka ubić na małych obrotach z cukrem do momentu aż się zrobią białe.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek dodawać po łyżce mąki i powoli wlewać olej cały czas mieszając .
- Dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać wiórka kokosowe.
- Truskawki powkładać do środka ciasta, im więcej tym lepiej.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 st.
Bardziej truskawkowego ciasta nie można sobie wyobrazić :D
OdpowiedzUsuń