Po co są wolne soboty? Po to by przygotować pysznego omleta na
śniadanie, na które w dni pracujące nie mamy czasu. Niestety w tygodniu nie mam nawet minuty by zmajstrować sobie coś więcej niż kanapkę z dżemem, właśnie dlatego kocham wolne soboty...
Omlet można skonsumować na słodko na słono w zależności od nastroju. Do podstawowego przepisu można dorzucić szynkę, ser czy tak jak ja dziś oliwki. O mniam mniam cudowny poranek :-)
Składniki:
- 3 łyżki mieszanki owsianej ( płatki + otręby)
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Jajka umyć, ubić osobno żółtka i białka.
- Do żółtek dodać mleko i mieszankę owsianą, zblendować.
- Ubite białka delikatnie dołożyć do żółtek, następnie doprawić przyprawami oraz pokrojone w plasterki oliwki.
- Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem wlać masę jajeczną.
- W momencie kiedy omlet zetnie się od spodu przykryć patelnię przykrywką lub dużym talerzem, przewrócić a następnie zsunąć go z powrotem na patelnię i podsmażyć z drugiej strony.
- Omlet posmarować białym śmietankowym serkiem oraz świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz