Szakszuka, czyli jajka wyglądające jak sadzone ale w rzeczywistości gotowane w pomidorach.Od kiedy odkryłam to danie, stało się moim ulubionym przysmakiem śniadaniowym w weekendy. Szakszuka króluje w kuchni tunezyjskiej i w oryginale sporządzona jest z cebuli, papryki i pomidorów. Ja sobie trochę zmodyfikowałam zamieniając paprykę na cukinie. Idealny mamy teraz czas, bo pomidory tanie jak barszcz a przy tym pyszne i pachnące.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 2 pomidory
- 4 jajka
- 4 plastry żółtego sera ( opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
- Cukinie pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodać cukinię, smażyć chwilę aż zmięknie.Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem, gdy zacznie odchodzić – wyciągnąć z wody i obrać.Pokroić je w kostkę, dodać na patelnię i chwile smażyć aby odparował nadmiar wody z pomidorów(w sezonie zimowym pomidory można użyć z puszki). Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz ziołami.
- Na warzywa wbić jajka dokładnie tak samo jak na sadzone. Przykryć pokrywką , czekać aż białka się zetną
- Na sam koniec położyć po plastrze żółtego sera.
Jeść :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz