Spotkałam dziś na bazarze przeuroczą,pewnie stu letnią Panią, która sobie cichutko siedziała gdzieś na uboczu od wszystkich z kurkami.Nie nagabywała,tylko niczym niewidoczny duszek oczekiwała kogoś chętnego do zakupów swoich naturalnych skarbów.No nie mogłam przejść obok niej obojętnie, bo już widziałam tę starą chałupinę, w której wiąże koniec z końcem, wstając skoro świt do lasu na zbiory.To taki najgorszy scenariusz.Miejmy nadzieję,że jest prze szczęśliwą staruszką, co ochoczo z nudów chodzi zbierać grzyby. Ta sama Pani sprzedała mi już za darmo sposób jak najłatwiej oczyścić kurki z leśnego brudu.Otóż należy je namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie z solą, a dopiero po tym umyć pod bieżącą wodą.Cudowna kobieta, mogłabym ją zaadoptować na swoją babcię :-) A morał tej bajki jest taki, że zmajstrowałam sobie najpyszniejsze spaghetti pod słońcem z Makaronem Lubellą Pełne Ziarno oczywiście.
Porcja dla 4 osób mało jedzących lub 2 osób dużo jedzących ☺️☺️
Składniki:
- makaron spaghetti z Lubella Pełne Ziarno( pół opakowani)
- 300 g kurek
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 duża łyżka serka mascarpone
- garść natki pietruszki
- pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( zachować wodę);
- Grzyby oczyścić wg rady Pani babci z bazaru;
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki większe kawałki można przekroić;
- Dodać ok. 2 łyżek wazowych wody z ugotowanego makaronu ( oszczędzamy wodę);
- Całość dusić do 8 min;
- Na koniec dodać serek mascarpone, konsystencja powinna być kremowa w razie konieczności dodać więcej serka lub wody;
- Doprawić przeciśniętym czosnkiem,pieprzem i natką pietruszki;
- Do gorącego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać, podawać na gorąco.
Mniammm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz