wtorek, 17 września 2019

TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE




No nie poddam się dopóki dopóty  nie nauczę  się robić pięknych i pysznych tortów. Na razie mam jeden przepis na którym  bazuję i wkoło tłukę jedno i to samo. Serio nie jest to żadna filozofia ale wokół jest tyle pięknie zrobionych przez kogoś innego ciast i zazdrość mnie zżera, więc nie mogę spocząć na laurach ( czyt. to co zrobiłam do tej pory nie koniecznie z 


































sukcesem). Jeszcze mam przed sobą kilku przyjaciół, co będę obchodzić 

urodziny więc trening czyni mistrza. Tymczasem podam Wam przepis, zróbcie i pochwalcie się swoimi dziełami, może czegoś się nauczę. 

Przepis na biszkopt ( tortownica o średnicy 22 cm)

  • 5 jaj rozm. M
  • 110 g mąki pszennej  tortowej ( 3/4 szklanki)
  • 165 g cukru  ( 3/4 szklanki)
  • 42 g mąki ziemniaczanej  ( 1/4 szklanki)
  • szczypta soli
Wykonanie: 

Obie mąki  przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie po kolei żółtka nie przestając ubijać. Do powstałej masy jajecznej wsypać obie mąki. Bardzo powoli wszystko wymieszać...bardzo powoli . Przełożyć do tortownicy, piec w temperaturze 160-170 stopni  przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika. 


Składniki na krem: 

  • 150 g białej czekolady 
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • ok. 80 g serka mascarpone
dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce do dekoracji ponch- pół szklanki przegotowanej wody, sok z połówki cytryny, łyżka jakiegoś alkoholu ( opcjonalnie).

Wykonanie: 

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance ( nie zagotować), przykryć folią, zostawić na całą noc w lodówce. Rano ubić z serkiem mascarpone. 

Zimny już biszkopt przekroić  na trzy części. Każdy z nich "pokropić" wykonanym z w/w składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem. 

Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie je w folię spożywczą, żeby nie dotykały ciasta, chyba że są to jadalne kwiaty.  

Na pierwszej fotografii zrobiłam polewę z białej czekolady, na kolejnej fotografii krem i na to starta biała czekolada. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz