sobota, 21 marca 2020

QUESADILLAS PO EUROPEJSKI




Quesadillas jest daniem meksykańskim. To tortilla z masy kukurydzianej z rozpuszczonym serem. Z racji tego, że ja chciałabym być dzisiaj i w Meksyku i we Włoszech jak i w Poznaniu, gdzie nota bene miałam być w zeszłym tygodniu ale pandemia koronowirusa zatrzymała mnie w domu, to moje dzisiejsze danie będzie z pszennej tortilli (przepis TU )ziemniakami, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Zapraszam.

Składniki:

  • 4 małe tortille (wielkość małego talerzyka)
  • 5 ziemniaków
  • ok. 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • pół kulki mozzarelli
  • 100 g mozzarelli wiórka
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1.Ziemniaki ugotować, stłuc na puree;
2.Pomidorki pokroić w kosteczkę;
3.Mozzarellę w kulce odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
4.W/w składniki razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku pieprzem i solą;
5.Placek tortilli posmarować masą ziemniaczaną i posypać wiórkami mozzarelli z precyzją przy samym brzegach,przykryć drugim plackiem,






6.Kłaść na patelnię posmarowaną delikatnie oliwą(jak na naleśniki) i lekko docisnąć dłonią.
7.Gdy jedna strona się przyrumieni , przewrócić ostrożnie na drugą .
8.Zdjąć z patelni, odstawić na minutę, a następnie pokroić na trójkąty.





Podawać z zimnymi sosami ♥️♥️♥️♥️♥️♡♡♡♡♡♡



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz