piątek, 20 marca 2020

TORTILLA PSZENNA





Tak na szybko podam Wam przepis na tortillę pszenną. Nie zamawiajcie kebaba na cienkim cieście zróbcie sami :-) jak jest placek, reszta jest prościzną. Wystarczy włożyć do środka ulubione składniki. Macie przynajmniej pewność, że jedzenie nie zawiera żadnych konserwantów. Proszę nie kupujcie gotowej tortilli, bo w składzie jest sama chemia :-) Szkoda życia na byle jakie jedzenie.






Składniki:

  • szklanki mąki pszennej (250 ml) + do podsypania
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać, przełożyć do miski, dodać olej i sól. 
Wymieszać wszystko razem. Teraz dolać gorącą wodę, wymieszać. Przełożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść ciasto. Odrywać po niewielkim kawałku i wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą talerza kółko. Wielkość wguznania. Tortillę smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać jako dodatek do głównego dania lub przełożyć czym tylko chcecie. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz