Tak
na szybko podam Wam przepis na tortillę pszenną. Nie zamawiajcie kebaba na cienkim cieście zróbcie sami :-) jak jest placek, reszta
jest prościzną. Wystarczy włożyć do środka ulubione składniki.
Macie przynajmniej pewność, że jedzenie nie zawiera żadnych
konserwantów. Proszę nie kupujcie gotowej tortilli, bo w składzie
jest sama chemia :-) Szkoda życia na byle jakie jedzenie.
Składniki:
- szklanki mąki pszennej (250 ml) + do podsypania
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
- szczypta soli
Sposób
przyrządzenia:
Mąkę
przesiać, przełożyć do miski, dodać olej i sól.
Wymieszać wszystko razem. Teraz dolać gorącą wodę, wymieszać. Przełożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść ciasto. Odrywać po niewielkim kawałku i wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą talerza kółko. Wielkość wguznania. Tortillę smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać jako dodatek do głównego dania lub przełożyć czym tylko chcecie.
Wymieszać wszystko razem. Teraz dolać gorącą wodę, wymieszać. Przełożyć na stolnicę , podsypać mąką i zagnieść ciasto. Odrywać po niewielkim kawałku i wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą talerza kółko. Wielkość wguznania. Tortillę smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać jako dodatek do głównego dania lub przełożyć czym tylko chcecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz