Wspaniałe ♥️ wg receptury Magdy Gessler kotlety ziemniaczane pt. " góralskie pożądanie". Książkę dostałam od brata pod choinkę, który nota bene jest jednym z ważniejszych kucharzy jak nie najważniejszym w jednej z restauracji pani Magdy w Bukowinie Tatrzańskiej
" Schronisko Smaków". Jak będziecie mieć przyjemność gościć w tamtejszym miejscu i zamówicie sobie np. kwaśnice, to wiadomo będzie, że przygotował ją Krzysio :-) Tymczasem polecam moją wersję w/w dania czyli " warszawskie pożądanie".
składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 60 g tartej bułki
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
- ok. 300 g pieczarek
- cebula
- marchewka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z 1 cytryny
- masło do smażenia
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Dokładnie umyć ziemniaki, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać ze skórki, zmielić przez praskę. Dodać jajka, zeszkloną wcześniej cebulę, mąkę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Mokrą dłonią wyrabiać kulki, spłaszczyć w dłoni, obtoczyć w bułce i smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Cebulę zeszklić, dodać oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki oraz bardzo cienkie plasterki marchewki. Zalać szklanką wodny, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, do 10 min. Pieczarki i marchewnie muszą być mocno ugotowane, lepiej spakują jak jest, co pogryźć :-) Dodać sos sojowy, śmietanę i musztardę.
Kotlety podać podawać z sosem, ozdobić pietruszką i ćwiartkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz