środa, 2 września 2020

KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM




Wielu  z Was pyta mnie jak długo jestem wegetarianką, odpowiedź wciąż jest taka sama, ja  nie jestem wegetarianką bo jadam ryby i owoce morza. Póki co, w mojej diecie są produkty odzwierzęce i pewnie już w niej zostaną. Nie jestem w stanie zrezygnować z nabiału i jajek, te drugie staram się jeść tylko i wyłącznie wsiowe, żadnych sklepowych. Prawdopodobnie nie pogardziłabym rosołem z kury, która rządzi na podwórku u moich rodziców.Uważam, że nie ma bardziej szczęśliwych kur niż te na wsi, które mają godne życie. Zaleciało hipokryzją? Pewnie tak, ale moja rezygnacja z jedzenia drobiu i wieprzowiny ( tylko takie jadałam wcześniej) wiąże się przede wszystkim z aktualnymi warunkami przemysłowej hodowli zwierząt, które wołają o pomstę do nieba. Śmierć  tych zwierząt jest wybawieniem, bo ich  życie a potem transport do rzeźni jest piekłem na ziemi. Dlatego jak kupuję ryby dokładnie czytam etykiety oby przypadkiem taka nie była hodowlana, nie daj Bóg w Chinach a niestety często tak jest, szczególnie  te sprzedawane na wagę. Na instagramie napisałam, że są czasami takie dni, gdzie diabeł wygrywa, miałam na myśli pokusę, z którą walczę do całkowitej eliminacji mięsa (ryby) z mojej diety. Na szczęście jest już jej coraz mnie ale spokojnie, póki krewetki jeszcze w morzu pływają możemy sobie raz na jakiś czas pozwolić na małe, co nie co. Przypominam w dzisiejszych czasach najgorszym złem jest przemysł ( hektolitry wody do produkcji, której nam powoli zacznie brakować oraz niegodne warunki bytowe zwierząt). Wracając do krewetek jeżeli jeszcze macie ochotę na nie, dziś polecają się w sosie pomidorowym. Do dzieła :-) 

Składniki: 


  • 200 g obranych krewetek białych 
  • łyżka masła 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3-4 pomidory lub puszka krojonych       
  • 2 duże łyżki serka śmietankowego 
  • natka pietruszki 
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz  
Sposób przyrządzenia: 

  1. Krewetki sparzyć wrzątkiem, oderwać ogonki ;
  2. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojony czosnek, krewetki, smażyć ok. 5 min. ;
  3. Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory (puszka); 
  4. Dusić kolejne 5 min;
  5. Dodać serek śmietankowy, sól, pieprz, zioła i poszatkowaną natkę pietruszki. 
  6. Koniec! Podawać z ulubionym makaronem.
Dodatki: wino, dobre towarzystw ♥️♡♥️♡♥️






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz