Figa dziś pod lupą i to ta prawdziwa a nie z makiem. Sezon w pełni na ten ciekawy owoc, cena względna w kryzysie gospodarczo-pandemicznym nawet śmiem rzec, że tanie więc czemu by nie wykorzystać ten dobrobyt w naszej kuchni. Wcześniej chciałabym trochę opisać figę skąd się wzięła i jakie ma wartości odżywcze, bo może wcale nie wartą ją jeść. Owoc ten istnieje już podobno od 2750 r.p.n.e. gdzie drzewa figowca były uprawiane w Mezopotamii i Egipcie. Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor zaczyna się od złotego do ciemno czerwonego, w zależności od stopnia dojrzałości. Skorka jest twarda, dlatego wcinamy tylko miąż ze środka. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to można wymieniać i wymieniać ale chyba jedne z ważniejszych, to fakt, że stosuje się je pomocniczo przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości, pomagają przy zaparciach, bo są delikatnie przeczyszczające (prawda sprawdzane przeze mnie), pomagają przy zapaleniu pęcherza moczowego, dolegliwości nerek, bólach menstruacyjnych i wiele wiele innych wspaniałości zdrowotnych.Jak zapewne wiecie można je spożywać w wersji bakaliowej, czyli suszonej lub surowej. Ja dziś przygotowałam piękną, wytworną sałatkę, którą nie pogardzi żaden koneser wykwintnych dań. Ja już od dawna odkryłam u siebie królewskie podniebienie, więc możecie mi zaufać. To danie to sztos dla gości ale nie tylko, bo pamiętajcie my jesteśmy najważniejszy, bo kto nas rozpieści jak nie sami.
Składniki:
- rukola
- świeże figi
- ser pleśniowy
- burak pieczony lub gotowany
- pestki słonecznika
- sos miodowo-musztardwy
- ocet balsamiczny kremowy do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
- Rukolę rozłożyć na talerzach;
- Na liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego, figę obrana i pokrojoną w kostkę;
- Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami słonecznika i ozdobić balsamico talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz