środa, 28 października 2020

ZUPA Z DODATKIEM TOFU



Pamiętacie zupę orientalną z kuminem rzymskim  i kolendrą, bliżej o niej  tu . Byłam w niej zakochana bez pamięci, a dlaczego byłam bo odkryłam większe cudo. Bardzo podobna do w/w ale jednak dzięki tofu z marynacie z chilli nabrała mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku, takiego w sam raz na jesienne wieczory. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu Obiecuje nie zawiedziecie się :-) Zakochacie się jak jak. 

Składniki: 

  • 2-3 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2-3 marchewki 
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki 
  • 1,5 do 2 litrów wody lub bulionu warzywnego 
  • ok. 2 łyżek oleju 
  • tofu w marynacie ze słodkim  chilli z biedronki 
  • sól,  koniecznie KMIN RZYMSKI , natka pietruszki 


Sposób przygotowania: 
  1. Olej rozgrzać w dużym rondlu/garnku . 
  2. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę włożyć do garnka do rozgrzanego oleju. Smażyć do 3 minut ciągle mieszając. 
  3. Dodać gorący bulion lub wodę, wymieszać dołożyć cieciorkę, tofu pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku solą i koniecznie kuminem rzymskim.  Gotować zupę jeszcze przez ok. 5 min, w razie konieczności  dolać wody. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz