Pamiętacie zupę orientalną z kuminem rzymskim i kolendrą, bliżej o niej tu . Byłam w niej zakochana bez pamięci, a dlaczego byłam bo odkryłam większe cudo. Bardzo podobna do w/w ale jednak dzięki tofu z marynacie z chilli nabrała mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku, takiego w sam raz na jesienne wieczory. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu Obiecuje nie zawiedziecie się :-) Zakochacie się jak jak.
Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1,5 do 2 litrów wody lub bulionu warzywnego
- ok. 2 łyżek oleju
- tofu w marynacie ze słodkim chilli z biedronki
- sól, koniecznie KMIN RZYMSKI , natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Olej rozgrzać w dużym rondlu/garnku .
- Ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę włożyć do garnka do rozgrzanego oleju. Smażyć do 3 minut ciągle mieszając.
- Dodać gorący bulion lub wodę, wymieszać dołożyć cieciorkę, tofu pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku solą i koniecznie kuminem rzymskim. Gotować zupę jeszcze przez ok. 5 min, w razie konieczności dolać wody. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz