niedziela, 13 grudnia 2020

BARSZCZ CZERWONY- CZYSTY

 


Świąteczny spam uważam za otwarty. Dziś przygotowałam barszczyk czerwony, delikatny ale z lekkim pazurem. Bez torebek, bez chemii, czysta natura. Czy można się oprzeć takiej rozkoszy? Chyba nie :-) A wiecie, że o tym zacnym obiadowym trunku pisał już w XVI w. Mikołaj Rej w " Żywocie człowieka poczciwego", zachęcam do poczytania. Tymczasem mój przepis dopieszczony od samego początku do końca. 

 Składniki: 

  • 4-5 małych czerwonych buraków 
  • 1 jabłko ze skórką 
  • 2 łyżki cukru 
  • 8-100 ml octu jabłkowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pierz, majeranek

 Sposób przygotowania:

  1.  Buraki obrać, pokroić w kostkę. 
  2. Jabłko podzielić na małe części. 
  3. Umieścić składniki w garnku, zalać wodą (2 cm nad powierzchnią), gotować ok. 30 min. 
  4. Po tym czasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min. 
  5. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem.
  6. W razie konieczności dodać więcej wody. 
  7.  Zupę przelać przez sito do "czystości" i odstawić, na co najmniej 12 godzin, żeby nabrała wigilijnej mocy.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz