Kto przeszedł na jasną stronę mocy ( w mojej ocenie) i wyeliminował mięso ze swojej diety zupełnie a czasami tęskni za pasztetem mazowieckim, mam dobrą wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego.
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- ok. 300-400 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
- Grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować z włoszczyzną lub w bulionie warzywnym.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, czosnek, przyprawy i masło.
- W/w składniki zalać winem. Gotować aż wino odparuje.
- Połączyć grzyby z kaszą i zblendować na gładką masę. Gotowe :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz