Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody mocno gorącej ale nie wrzącej (można zaparzyć ciasto)
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Farsz:
- 1/2 ugotowanej kapusty
- szklanka ugotowanych grzybów susznych
- olej d smażenia
- cebula 1 szt.
- sól, pieprz, majeranek
- ząbek czosnku
- Z w/w składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać krążki większym kieliszkiem (u mnie od jajka) lub tak zwaną literatką.
- Cebulę zeszklić, dodać grzyby, wyciśniętą kapustę, przyprawy, czosnek, smażyć do połączenia smaków ok. 20 min.
- Farsz zblendować na gładką masę(będzie gęste), formować malutkie kuleczki.
- Na każdy krążek ciasta, nakładać jedną kuleczkę farszu.Sklejać jak pierogi z tym, że połączyć należy dwa końce ze sobą "zadzierając" do góry.
- Uszka gotować w osolonym wrzątku, trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz