niedziela, 15 sierpnia 2021

CEBULARZYKI





Kto był na piwku na zamojskiej starówce w restauracji "Skarbiec Wina", ten wie,
 że nie wychodzi się stamtąd bez pełnego brzuszka od cebularzyków. Powiadam Wam obłędne, podawane z masełkiem czosnkowym są idealną zachętą na dalsze penetrowanie karty. Historia powiada, że cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej, bo właśnie oni jako pierwsi zaczęli je wypiekać i to na lubelskim Starym Mieście  a  sama receptura ich sięga XIX stulecia. Nie wiem czy wiecie ale zostały one wpisane na  listę produktów tradycyjnych  i są chronione prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny. Przepis, który Wam podaję, jest bardzo prosty i myślę, że nie zrobi trudności osobom "drożdżowym", bo jak wiadomo z drożdżami trzeba się lubić :-) . 


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki 
  • 20 g świeżych drożdży  
  •  1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko 
  • szczypta cukru
  • szczypta soli 
  • łyżka rozpuszczonego masła 
Składniki na farsz: 

  • 2 duże cebule        
  • łyżka masła 
  • szczypta soli 
  • 1 jako 
Sposób przyrządzenia: 

  1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. 
  2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić. 
  3. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
  4. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta (ok. 8-10)   a następnie uformować kulkę   i delikatnie ją spłaszczyć na środku aby powstało małe zgłębienie. 
  5. Cebulę pokroić na małe kwadraciki ( nie piórka), wymieszać z roztopionym masłem, dosmakować solą a następnie kłaść po łyżce na placuszki. 
  6. Całość jeszcze zostawić na 10 min pod przykryciem, następnie smarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 20-25 min do zarumienienia. 
Najpyszniej smakują na ciepło z masłem czosnkowym w towarzystwie piwa, oczywiście bezalkoholowego :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz