sobota, 14 listopada 2015

STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI


Oryginalny strogonow podobno robi się z wołowiny. Na moim blogu przepisów z czerwonego mięsa nie znajdziecie, dlatego Gesslerowa w ostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do drobiowego. Zrobiłam trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious. 

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka 
  • 400 g pieczarek 
  • 2 małe marchewki 
  • 2 małe pietruszki 
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych 
  • pół łyżeczki cząbru 
  • sól morska, pieprz ziołowy 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • oliwa ok. 3 - 4 łyżki 
  • 1,5 szklanki 
Sposób przyrządzenia: 

Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki. 
A jutro będą pierogi :-)



2 komentarze: