
Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 400 g pieczarek
- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych
- pół łyżeczki cząbru
- sól morska, pieprz ziołowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- oliwa ok. 3 - 4 łyżki
- 1,5 szklanki
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki.
A jutro będą pierogi :-)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńnasz bedzie zajebisty
OdpowiedzUsuń