czwartek, 28 stycznia 2016

SOS CEBULOWO - PODGRZYBKOWY


Sos cebulowo - podgrzybkowy może być też sosem podgrzybkowo - cebulowym w zależności od proporcji dwóch głównych składników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie. 

Składniki: 

  • 1 duża biała cebula
  • ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków
  • 3-4 łyżki serka mascarpone 
  • łyżeczka suszonego tymianku 
  • sól, pieprz 
  • łyżka oleju kokosowego 
Sposób przyrządzenia: 

Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać zPULPETAMI.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz