Składniki:
- 1,5 szklanki mąki z przemiału
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopni 50 minut. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
:-)
uwielbiam keks właśnie za to, że wypchany jest tyloma bakaliami! :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze za to, ze jest tak prosty w wykonaniu :-) Pozdrawiam
Usuńa powiedz mi, zostawiasz go już na święta czy będziesz piekła nowego? jak najlepiej przechowywać takie ciasto aby nie straciło na świeżości?
OdpowiedzUsuńTego keksa już nie ma :-) Na święta będę robiła nowego. Za długi czas żeby go przechować.
Usuń