Moje pierwsze pierniczki gotowe na choinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-). W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...
Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne ciasteczka.
Składniki:
- 1 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 torebki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- łyżeczka kakao
- kilka łyżek mleka
Sposób wykonania:
Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i za pomącą foremek wykrawać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, żeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm aby miały miejsce do zwiększenia obiętośći. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymi
Lukier:
1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać cytrynę.
Z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńdobrze jest, jak ciasto przynajmniej przez 1 dzień i noc poleży w lodówce, ja nie mogłam się doczekać i od razu pierniczkowałam :-)
Usuńjak pysznie i świątecznie :)
OdpowiedzUsuńbrakuje tylko śniegu a na fanpage https://www.facebook.com/pieprznysmaczek?ref=hl jeszcze śliczna pioseneczka :-)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń