piątek, 5 grudnia 2014

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W POWIDŁACH

Jeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. 
Wyszły genialnie :-)






Składniki:
  • 1 polędwiczka ok. 400 g 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • garść świeżej kolendry 
  • sól, pieprz 
Sposób przyrządzenia:

W misce dokładnie wymieszać powidła, czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekaną kolendrę. Polędwiczkę pokroić wzdłuż na grube paski. Następnie dokładnie natrzeć marynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody lub z różnego rodzaju kaszami.  Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz