Właśnie przeglądam posty na blogu i jestem zaskoczona ilością naleśników, jakie posiadam w swoim ukochanym kulinarnym pamiętniku. Niezła sumka!!! Hmmm ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim? ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa).
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki krupczatki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki )
Składniki na humus:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek białego sezamu
- 3 łyżki oliwy
- pół limonki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również za pomocą blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Jeżeli pasta będzie za gęsta należy dodać wodę, w której gotowała się cieciorka.
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków.
Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz