czwartek, 17 marca 2016

GULASZ Z CYNAMONEM

Zima już prawie za nami. Słońce coraz wyżej aż chce się żyć.Niestety teraz jest bardzo zdradliwa pogoda i nie można aż tak bardzo ufać temu, co widzimy za oknem. Niby ciepło ale zimny wiatr daje po kościach, dlatego jeszcze nie rezygnujmy z ciepłej kurteczki :-) Tak na pożegnanie zimowej aury zrobiłam dzisiaj rozgrzewający gulasz z indyka ze szczyptą cynamonu. Rewelacja, rozpływa się w ustach. 



Składniki: 

  • 0,5 kg mięsa z udźca indyka 
  • 1 biała cebula
  • 3 dojrzałe pomidory ( można zastąpić z puszki) 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • ok. 1 szklanki wody 
  • 1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie)
  • 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego  
  • 2 łyżki oleju rzepakowego  
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 
  • 1 łyczeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • 2 łyżeczki cynamonu 

Sposób przyrządzenia: 

Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na suchej patelni ok. 3-4 minut. Przełożyć do głębokiego rondelka.Dodać łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę pokroić w cieniutkie talarki również dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 30 minut podlewając wodą. Po tym czasie dołożyć sparzone, obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Dusić ok. 8-7 minut. Na koniec dodać drugą łyżeczkę cynamonu i opcjonalnie amarantusa ( jak jest rzadki). Podawać na gorąco z różnego rodzajami kasz. SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz