Składniki:
- 0,5 kg mięsa z udźca indyka
- 1 biała cebula
- 3 dojrzałe pomidory ( można zastąpić z puszki)
- 2 średniej wielkości marchewki
- ok. 1 szklanki wody
- 1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie)
- 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyczeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na suchej patelni ok. 3-4 minut. Przełożyć do głębokiego rondelka.Dodać łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę pokroić w cieniutkie talarki również dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 30 minut podlewając wodą. Po tym czasie dołożyć sparzone, obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Dusić ok. 8-7 minut. Na koniec dodać drugą łyżeczkę cynamonu i opcjonalnie amarantusa ( jak jest rzadki). Podawać na gorąco z różnego rodzajami kasz. SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz