Tak przy piątku, lekko, pysznie i przyjemnie. Sałatka a'la caprese tylko po polsku. Bazylię zamieniłam na selera naciowego a oliwę z oliwek na sos koperkowo - ziołowy. Osobiście uwielbiam mozzarellę, także dla mnie ona jest najważniejsza a czy będzie z pietruszką czy marchewką to już obojętnie :-) Nie wiem czy wiecie ale caprese w swojej pięknej odsłonie ma odzwierciedlać flagę włoską dlatego w oryginale liście bazylii powinny być wierzchu, czyli pomidor - -kolor czerwony , ser - kolor biały i bazylia kolor zielony. U mnie zdecydowanie po naszemu :-)
Składniki:
- 3 malinowe pomidory
- pęczek natki z selera
- 2 kulki mozzarelli
- sól, czarny świeżo mielony pieprz
Na sos:
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamico
- 3-4 łyżki wody mineralnej
- łyżeczka koperku suszonego
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę i umyte pomidory pokroić w grube plastry. Układać na talerzu przemiennie. Natkę selera poszatkować. składniki na sos wymieszać i polać nim pomidory i mozzarellę . Na koniec przyprawić sałatkę solą, pieprzem i posypać natką selera. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz