środa, 10 sierpnia 2016

TARTA JEŻYNOWO - POMARAŃCZOWA Z PIEPRZNYM SMACZKIEM







Długi weekend przed nami ale dla tych, którym zabrakło miejsc noclegowych w kurortach nadmorskich, górskich, mazurskich, gdzie ja jestem tego żywym przykładem nic więcej nie pozostało, jak odpoczywać na podwórku pod gruszą :-) żeby było pysznie przygotowałam tartę z jeżynami prosto z lasu. 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki soku pomarańczowego 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
Składniki na nadzienie:

  • 500 g jeżyn 
  • 8 łyżek cukru 
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki oliwy 
Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką w misce , następnie przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki .

Wymieszać w metalowym garnuszku jeżyny, sok pomarańczowy, 6 łyżek cukru, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 5 min. Następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować aż zgęstnieje. 

Tortownicę wylepić ciastem,nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Ciasto powinno być bardzo cienkie, także można obciążyć przy pierwszych 15 minutach pieczenia suszoną fasolą, a kolejne 10 minut już bez fasoli. Ale to opcjonalnie, bo może ktoś lubi bardziej wyrośnięte. 

Po wystudzeniu spodu nałożyć nadzienie i przed podaniem schłodzić w lodówce :-) a potem jeść pod gruszą :-)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz