Długi weekend przed nami ale dla tych, którym zabrakło miejsc noclegowych w kurortach nadmorskich, górskich, mazurskich, gdzie ja jestem tego żywym przykładem nic więcej nie pozostało, jak odpoczywać na podwórku pod gruszą :-) żeby było pysznie przygotowałam tartę z jeżynami prosto z lasu.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki oliwy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Składniki na nadzienie:
- 500 g jeżyn
- 8 łyżek cukru
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką w misce , następnie przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki .
Wymieszać w metalowym garnuszku jeżyny, sok pomarańczowy, 6 łyżek cukru, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 5 min. Następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować aż zgęstnieje.
Tortownicę wylepić ciastem,nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Ciasto powinno być bardzo cienkie, także można obciążyć przy pierwszych 15 minutach pieczenia suszoną fasolą, a kolejne 10 minut już bez fasoli. Ale to opcjonalnie, bo może ktoś lubi bardziej wyrośnięte.
Po wystudzeniu spodu nałożyć nadzienie i przed podaniem schłodzić w lodówce :-) a potem jeść pod gruszą :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz