sobota, 11 lipca 2020

SPAGHETTI Z SOSEM Z KALAFIORA

Ode mnie nikt głodny nie wyjdzie, gdyby nawet miał zjeść spaghetti z sosem z kalafiora.Warzywo, to ponoć ma największy potencjał do walki z rakiem, a do jego silnych właściwości antynowotworowych przekonują naukowcy z Ameryki i Kanady. Mnie to bardzo cieszy, bo bardzo lubię ten skrajnie brzydki z urody warzywny mózg. Przygotowanie dzisiejszego obiadu trwało 10 min + czas na ugotowanie makaronu. 



Składniki:

- kalafior
-1/3 szklanki śmietanki  30%
-sól, pieprz
-szczypta gałki muszkatołowej
-2 ząbki czosnku  
-rukola 

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Różyczki kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente.
3. Ugotowany kalafior zblendwać z czosnkiem, dodać śmietankę i przyprawy. Kilka różyczek zostawić do dekoracji. 
3. Gotować ok. 4 min na małym ogniu. 
4. Podawać z makaronem i rukolą ( do zdjęcia nie miałam). 
Smacznego !!!









3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I bardzo smaczny, koniecznie z rukolą :-) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyśmienita wersja spaghetti! Bardzo dobrze komponuje się smak kalafiora z rukolą. Wcześniej chyba nie zdarzyło mi się ich łączyć:D

    OdpowiedzUsuń