czwartek, 15 października 2015

NALEŚNIKI Z CIECIORKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM




Właśnie przeglądam posty na blogu i jestem zaskoczona ilością naleśników, jakie posiadam w swoim ukochanym kulinarnym pamiętniku. Niezła sumka!!! Hmmm ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo, właśnie ogarnęłam kolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim?  ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa).

Składniki na ciasto:
  • 170 g mąki krupczatki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki )

Składniki na humus: 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 5 łyżek białego sezamu 
  • 3 łyżki oliwy 
  • pół limonki 
  • ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz 

dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy

Sposób wykonania: 

Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również za pomocą blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Jeżeli pasta będzie za gęsta należy dodać wodę, w której gotowała się cieciorka. 
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków.




 

Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz