środa, 2 marca 2016

PRZEPYSZNA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM


W marcu jak w garncu, prawda stara jak świat. Raz słońce, raz deszcz i śnieg. Ciśnienie skacze w górę i w dół. Frustracja, złość, zmęczenie. Takie mamy teraz nastroje. Musimy jakoś to przetrwać, byle do wiosny :-) Co by było przyjemniej przygotowałam, zdrową, chrupiącą sałateczkę w roli głównej z selerem naciowym, który uwaga drogie Panie ma zaledwie 13 kcal. Rewelacyjny smak, a jaki zapach mmmmmmmm:-) 

Składniki:


  • 8 łodyg selera naciowego 
  • 250 g sera żółtego twardego np. gouda 
  • 200 g suszonej żurawiny 
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów 
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 części pomelo 
  • łyżka majonezu 
  • 1/3 kubeczka jogurtu naturalnego 
  • sól, czarny pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Łodygi selera umyć, pokroić w dosyć dużą kostkę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, pokroić na drobno. Pomelo obrać z białej skórki, pokroić małe kawałki.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem pokroić, dodać żurawinę, kukurydzę i sos jogurtowo-majonezowy. Doprawić solą i pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Swietny wpis,jestes mega fajna laska!!, po zdjeciu widac,ze do starosci Ci jak do nieba, salatke zabieram musi byc pyszna wsz. w niej co lubie, powodzenia w zyciu osobistym i blogowym,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka przepyszna, mam nadzieję, że już zrobiona :-) dziękuję

      Usuń