piątek, 4 marca 2016

SAŁATKA A'LA CAPRESE PO POLSKU Z SELEREM

Tak przy piątku, lekko, pysznie i przyjemnie. Sałatka a'la caprese tylko po polsku. Bazylię zamieniłam na selera naciowego a oliwę z oliwek na sos koperkowo - ziołowy. Osobiście uwielbiam mozzarellę, także dla mnie ona jest najważniejsza a czy będzie z pietruszką czy marchewką to już obojętnie :-) Nie wiem czy wiecie ale caprese w swojej pięknej odsłonie ma odzwierciedlać flagę włoską dlatego w oryginale liście bazylii powinny być wierzchu, czyli pomidor - -kolor czerwony , ser - kolor biały i bazylia   kolor zielony. U mnie zdecydowanie po naszemu :-) 





























Składniki:

  • 3 malinowe pomidory 
  • pęczek natki z selera 
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, czarny świeżo mielony pieprz 

Na sos: 
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • łyżka octu balsamico 
  • 3-4 łyżki wody mineralnej 
  • łyżeczka koperku suszonego 
Sposób przyrządzenia: 

Mozzarellę i umyte pomidory pokroić w grube plastry. Układać na talerzu przemiennie. Natkę selera poszatkować. składniki na sos wymieszać i polać nim pomidory i mozzarellę . Na koniec przyprawić sałatkę solą, pieprzem i posypać natką selera. :-)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz