sobota, 29 listopada 2014

PRZEKĄSKA JAGLANA

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz i dorównuję wartościom odżywczym kaszy gryczanej.Dla mnie zdecydowanie smaczniejsza. Ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antybakteryjne, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne.  







Składniki: 

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • szczypta curry 
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siema lnianego 
  • włoszczyzna ( po jednej sztuce) 
  • duża łyżka masła 
Sposób przyrządzenia: 

Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów. 

1 komentarz: