wtorek, 11 listopada 2014

ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM


Jestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) 

Składniki:
  • 1 korpus drobiowy 
  • włoszczyzna  : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora
  • 3 ogórki kiszone 
  • szklanka kwasu z ogórków 
  • 1 łyżka masła 
  • ząbek czosnku 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 
  • 100 g brązowego ryżu 
  • łyżka śmietany 
Sposób przyrządzenia: 

W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa bez skóry. . Ja lubię jeszcze dodać łyżkę gęstej śmietany, lubię winny smak. Smacznego !!!!





2 komentarze:

  1. Lubię ogórkową właśnie z ryżem, jakoś nigdy nie przekonałam się do wersji z ziemniakami...

    OdpowiedzUsuń