niedziela, 23 listopada 2014

SZARLOTKA BRZOSKWINIOWA

Jabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. 







Składniki:

  • 170 g mąki razowej 
  • 125 zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • szczypta imbiru 
  • łyżka gęstej śmietany
  • 1,50 kg jabłek 
  • 100 g cukry trzcinowego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 
Sposób wykonania:

Do miski przełożyć: przesianą mąkę, żółtka, schłodzone kawałki masła, cukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części  - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. 
W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek lub ze szklanką mleka na kolację.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz