czwartek, 21 maja 2015

KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM

Kaszotto, to oczywiście kasza. W moim przypadku jęczmienna wiejska, za perłową nie przepadam.Bardzo, bardzo dobra w wydaniu duszonym z młodą kapustą, ziołami i filetem drobiowym.Szybki i sprytny obiad na każdą okazję a do tego zdrowe :-) 







Składniki:

  • 1 filet drobiowy 
  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • połówka małej młodej kapusty 
  • oliwa
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • pół szklanki białego wina 
  • ok. 3 szklanek rosołu lub wina 
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • garść  poszatkowanej natki pietruszki i selera
Sposób przyrządzenia:

Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać kaszę.Lekko podsmażyć, cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały płyn podlać szklanką rosołu lub wody.Cały czas mieszać... wlać kolejną szklankę, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie dodać do kaszy, przyprawić do smaku, posypać zieleniną i jeść :-))



   
zBLOGowani.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz