No w końcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki pszennej i kukurydzianek, dla mnie zdecydowanie lepsze są z glutenem :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 dużo jako od szczęśliwej kury
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki roztopionego masła
- odrobina soli
- duży ząbek czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 10 dag pokrojonego w kosteczkę parzonego salami
- 20 sztuk pokrojonych w kostkę oliwek zielonych lub czarnych
Sposób przyrządzenia:
- Przygotować 2 naczynia. W jednym wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, zioła, sól. W drugim mokre, tj. jajko roztrzepane trzepaczką, mleko, masło.
- Następnie połączyć mokre z suchym, wymieszać, dodać salami, paprykę, oliwki, przeciśnięty czosnek, paprykę,ser.
- Ciasto przełożyć do foremek silikonowych lub do formy wyłożonej papilotkami - do połowy. Piec 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. aż będą złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz