Już są! Świeże, młode, pachnące nowalijki. Zupełnie inny smak, inny zapach ale przede wszystkim przepyszne, bo polskie. Nawet koperek pachnie inaczej, aromat wiosny rozchodzi się nie tylko po kuchni ale po całym mieszkaniu. Ach, wspaniale :-) botwinka z młodą włoszczyzną, obowiązkowo z koperkiem, jajkiem, delikatnie zaprawiony odrobiną śmietanki. Przepysznie :-)
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- młoda włoszczyzna
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo
- garść świeżego koperku
- ok. 2 litrów rosołu z kury
- łyżka śmietany ( opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę oraz buraczki z botwiny dokładnie umyć, ewentualnie delikatnie obrać, pokroić w kostkę. Zalać rosołem i gotować ok. 20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucić umyte i pokrojone liście botwiny, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Ponownie gotować ok 5-8 minut. Tuż przed podaniem opcjonalnie zaprawić łyżką śmietany.
Smacznego :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz